HSP en wetenschap

Hoogsensitiviteit (HSP) is een persoonlijkheidskenmerk.

Wat deze mensen beleven heeft een uitermate sterke inwerking; daardoor kunnen zij sterk emotioneel reageren. Hoogsensitieve mensen zijn vaak bijzonder creatief, innovatief en gewetensvol.

Door hun inlevingsvermogen kunnen ze zich danig inleven in de emoties van anderen, dat ze zichzelf wel eens wegcijferen. Hoogsensitiviteit is een talent. We pikken subtiele signalen op. Het geeft ons extra info. Wij hebben immers oog voor detail.

Dit talent heeft ook een keerzijde. Door de diepgaande verwerking van belevingen, hebben ze meer kans op "overprikkeling". Hun sterk empatisch vermogen verhoogt bovendien het risico op negatieve ervaringen in relaties.

Gelukkig betekent hoogsensitief zijn niet alleen dat je sneller overprikkeld bent, maar ook dat je het volgende bent: creatief, sfeergevoelig, spiritueel, oprecht, meelevend, een bijzondere band hebben met kinderen en dieren, vredelievend, verrassend, houden van rust, leergierig, intuïtief, intens kunnen genieten, doorzetters, gevoel voor humor, fijne knuffelaar, het graag goed willen doen, zelfontwikkeling.